Žbukanje

Unutarnje žbukanje


Postoje 4 osnovna načina:

Žbukanje na klasični način

Klasika unutarnjeg žbukanja je nabacivanje žbuke (morta) na unutarnje zidove. To se ukratko izvodi na slijedeći način. Zidovi koji se žbukaju moraju biti suhi, i bez izbočina, rupa i neravnina.. Zid se prije nabacivanja morta "grundira" što znači da se na goli zid najprije nabaci cementna podloga , kako bi se zid učinio pogodnim da se na njega uhvati žbuka. Ta podloga mora biti vrlo žitka, gotovo tekuća, a kako je u toj podlozi puno cementa, masa nakon bacanja na zid vrlo brzo steže i suši se. Nakon par sati, na tu podlogu, nabacujuje se mort u omjeru 5 : 3 : 1, što će reći, 5 dijelova pijeska ili sipine, 3 dijela vapna u prahu i 1 dio cementa. (sjetite se omjera morta za zidanje). Mort mora biti vrlo žitak, da se lako uhvati za zid. Mort se nabacuje zidarskom lopaticom, (fanglom) ili zidarskom žlicom. U pravilu se najprije nabacuje plafon. Prvo se nabacuju tzv "platli" ili na svakih metar do 2 pravi se linija od morta koja se zaglađuje i ravna. One će kasnije služiti da se letvom za niveliranje dobije ravnina.Te linije se moraju posušiti tako da prst na pritisak nesmije ulaziti u njih. Isti postupak se primjenjuje i na zidovima. Nakon grubog žbukanja cijele prostorije ostavimo da se suši oko 24 sata. Kad se posušilo, prilazi se "finom" zaglađivanju ožbukane površine. To se vrši finim pijeskom ili presijanim pijeskom koji je fine granulacije. Na grubo nabacanoj žbuki mekani fini sloj se zaglađuje plastičnim i stiropor gladilicama, i to kružnim pokretima sve dok zid nije potpuno gladak.

Strojno žbukanje

Danas se sve više priimjenjuje strojno žbukanje koje se od klasičnog načina razlikuje po tome što se izvodi sa strojevima. To su strojevi koji miješaju žbuku u koju se dodaje i gips za brže stezanje morta. Mort se u miješalicama miješa i sistemom cijevi pod pritiskom nanosi na zid. Na zid se prije toga postavljaju profili od plastike ili aluminija koji garantiraju ravninu istu debljinu morta na zidovima. Taj postupaj je brži, ali je skuplji i zahtijeva posebnu opremu.

Oblaganje zidova gips karton pločama

Ukoliko se odlučimo za polaganje gips karton ploča bez žbukanja,na zid se polažu plastični ili drverni profili te se na njih vijcima pričvršćuju gips karton ploče . Ispod ploča se postavlja izolacioni sloj od mineralne vune ili stiropora čija debljina mora na zidovima biti minimalno 5 a na plafonu 10 cm. Na plafon se ispod ploča postavlja folija kao parna brana koja će sprečavati kondenzaciju vodene pare. Ploče se spajaju trakama od netkanog tekstila, staklenim vlaknima te se ispunjavaju masom za ispunu, i masom za izravnavanje neravnina i tragova vijaka. Vijci za ploče su posebni, koji su nauljeni posebnim sredstom protiv hrđe.

Oblaganje zidova građevinskim stiroporom

Stiropor se na zid pričvrščuje sa par plastičnih vijaka za stiropor i ljepilom za stiropor. Na takav stiropor se ljepilom nanosi mrežica od stakloplastike (rabic), Rabic se zaglađuje ljepilom i poslije sušenja se izravnava masom za niveliranje. Debljina stiropora ovisi o debljini zidova i iznosi od 5 do 10 cm.


Cementno vapnena žbuka

 

 

Primjena: Temeljna žbuka za unutarnje zidove i stropove na svim podlogama od opeke, šuplje cigle, cementnog kamena, vapnenca, kao i za sve vrste betonskih zidova.

Ne koristi se za fasadno podnožje.

Pogodna je za sanacijske radove.

 

 

Gipsano vapnena žbuka

 

 

Žbuka za unutarnje radove s izglađenom površinom, za postizanje ugodne stambene klime.

Temeljna i filcana žbuka za unutrašnje zidove i stropove na svim normalnim podlogama.

Za sve normalne podloge kao opeka, cigla, šuplja cigla, cementni kamen, vapnenec, kao i za hrapavi beton.